Hvor lenge før bør jeg være på flyplassen?

Hvor lenge før bør jeg være på flyplassen?

Av Linn Bjoernsen・Sist oppdatert 18. januar 2019

«Hvor lenge før bør jeg være på flyplassen?». Dette er et spørsmål jeg har stilt meg selv utallige ganger.

Uansett hva jeg gjør, er jeg alltid redd for å miste flyet mitt. Selv om dette aldri har skjedd meg, klarer jeg ikke å kvitte meg med denne uforklarlige frykten. Jeg pendler i forbindelse med jobben, og reiser med andre ord mye, noe som gjør denne frykten enda mer meningsløs. For å redusere denne angsten så mye som mulig, holder jeg meg til visse rutiner når jeg skal ut og fly:

  • For å unngå flyforsinkelser tar jeg alltid det tidligste flyet mulig.
  • Jeg legger antrekket klart kvelden før slik at jeg kan dusje og kle meg så raskt som mulig, og jeg tar morgenkaffen med meg i en termoskopp.
  • Jeg sørger for å bestille taxi i god tid slik at jeg ankommer flyplassen minst 90 minutter før avgang.

Noen ganger oppstår uforutsette hendelser – jeg er noen minutter forsinket ut døra, det er trafikk på vei til flyplassen eller det er lang kø i sikkerhetskontrollen. Jeg går umiddelbart inn i panikkmodus. Tankene raser gjennom hodet: «Nå skjer det! Jeg må spurte til avgangsgaten og det er kun flaks om jeg rekker det før dørene stenger.»

Nevnte jeg at jeg aldri en gang har vært i nærheten av å oppleve dette scenarioet? Ved å følge rutinene nevnt over og alltid beregne litt ekstra tid, vet jeg at jeg har gjort alt jeg kan for å være ved gaten i tide. Når alt kommer til alt foretrekker jeg å vente noen minutter enn å miste flyet. Om du ikke er blant dem som synes det er greit å trappe opp på flyplassen like før ombordstigningen starter, er det viktig å være oppmerksom på at det foreslåtte tidsvinduet du bør være på flyplassen avhenger om flyvningen din er innenriks eller utenlands.

Mann sover på flyplass

Hvor lenge før bør jeg være på flyplassen for innenriksflyvninger?

Som nevnt tidligere, møter jeg alltid opp på flyplassen minst 90 minutter før når jeg skal fly innenlands. Jeg sjekker aldri inn bagasjen, og sjekker alltid inn på nett på forhånd. Det eneste jeg trenger å gjøre når jeg kommer til flyplassen er derfor å gå gjennom sikkerhetskontrollen. Generelt sett anbefaler de fleste flyselskap at du ankommer flyplassen minst to timer før avreise, men du kan sjekke inn opptil en time før avgang på de fleste norske flyplasser.  Synes du dette er for tidlig? Ta følgende i betraktning:

  • Reiser du på en travel dag eller tidspunkt?
  • Reiser du kun med håndbagasje, eller har du kofferter du må sjekke inn?
  • Reiser du alene eller sammen med andre? (en gruppe vil mest sannsynlig forsinke prosessen).

Hvor lenge før bør jeg være på flyplassen når jeg skal fly utenlands? 

For utenlandsflyvninger er den generelle anbefalingen at du ankommer flyplassen minst tre timer før avreise, spesielt for lengre, internasjonale flyvninger som for eksemspel til USA. Skal du fly innen Europa er det tilstrekkelig å være på flyplassen to timer før, ettersom innsjekk som regel stenger halvannen time før avgang.

For utenlandsflyvninger spiller det liten rolle om du flyr med kun håndbagasje eller på travle tidspunkter. Det er alltid verdt å være på den sikre siden og følge flyselskapene og flyplassenes anbefalinger.

Tips: ved å sjekke inn så tidlig som mulig minsker du risikoen for å bli utsatt for overbooking.

Sjekk alltid flyselskapets nettside for spesielle krav

Jeg har alltid trodd at jeg visste akkurat hva som krevdes for å unngå å miste et fly – jeg er tross alt over gjennomsnittet reisevandt. Jeg tok feil!

Det er alltid verdt å ta en titt på det aktuelle flyselskapets nettside. Du vil ofte finne viktig informasjon og anbefalinger som du kanskje ikke var klar over. Her er noe av det du bør være oppmerksom på:

Rushtider

Enhver flyplass opplever at visse tidspunkter eller perioder er travlere enn andre. En flyplass kan for eksempel ha en rushtid hver torsdag morgen, mens en annen flyplass er ekstra travel på mandags kveld. Gjør det til en vane å sjekke den aktuelle flyplassens rushtider før du bestemmer deg for hvor lenge før du skal møte opp for den neste flyvningen din. Du kan finne denne informasjonen på flyplassens nettside eller ved å gjøre følgende søk på Google: flyplassens navn + rushtid.

Avgangstavle

Regler for innsjekk av bagasje

Jeg sjekker sjelden inn bagasje, så jeg var ikke klar over at de fleste flyselskap krever at bagasjeinnsjekk skjer innen en viss tid før avgang – om ikke kan du bli nektet ombordstigning. Igjen, sjekk med flyselskapet hvilke regler som gjelder her, eller gjør et raskt Google-søk med flyselskapet navn og «innsjekk av bagasje».

Regler for innsjekk

I likhet med innsjekk av bagasje, krever de fleste flyselskap at du sjekker inn for selve flyvningen innen et visst tidspunkt (som for eksempel en time før – selv når du ikke sjekker inn bagasje). De fleste flyselskap nå til dags tilbyr innsjekk via nett eller mobilapp, så det er ingen grunn for å vente til du kommer til flyplassen med å gjøre dette.

Oppmøte ved gaten

Du kan bli nektet ombordstigning dersom du ankommer gaten for sent. Det hender at flyselskapene gir plassen din til kunder som reiser standby dersom du ikke har sjekket inn i tide, ikke har passert sikkerhetskontrollen eller ikke er ved gaten på angitt tid.

Flydørene stenger vanligvis før avgangstiden 

Selv om flyvningen din har en bestemt avgangstid, betyr ikke det at du kan gå på flyet helt til siste øyeblikk. Mange flyselskap avslutter boarding 15-30 minutter før avgang. Og om flyet er fullt vil de ofte stenge dørene, og noen ganger også ta av før tiden.

Billetten din kan gå til standby-passasjerer 

Hvordan kan flyet være fullt dersom du ikke er der? Noen flyselskap vil gi plassen din til passasjerer som er på standby dersom du ikke møter opp ved gaten innen fristen. Og om dette skjer kan flyselskapet nekte deg ombordstigning, og de trenger heller ikke å betale deg kompensasjon.

Tomme seter på flyplass

Dra nytte av ventetiden

Mange hater å vente på flyplassen mer enn noe annet. Men hvis du ser på ventetiden som en mulighet til å nyte litt tid til for selv, er det kanskje ikke så ille likevel!

Det finnes mange måter å dra nytte av ventetiden på flyplassen. Hvorfor ikke lese en bok eller et blad? Eller ringe den vennen du har tenkt på å ringe, men aldri hatt tid til? Du kan kanskje til og med få unna litt arbeid? De fleste flyplasser tilbyr både kontaktuttak og wifi ved gaten. Og sist men ikke minst har du en rekke butikker, restauranter og kafeer å velge mellom – så ventetiden bør fly forbi! Så hvorfor ikke sette av litt ekstra tid og reise med tryggheten om at du sannsynligvis ikke vil miste flyet ditt?

Flyforsinkelser skjer, men det betyr ikke at du må godta dem. Du kan ha krav på så mye som 600 € i kompensasjon for forsinkede, innstilte eller overbookede flyreiser innen de siste tre årene.

85 % av passasjerene kjenner ikke sine rettigheter. Ikke vær en av dem.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de siste rådene og tipsene levert rett i innboksen din.

Del med vennene dine!

AirHelp har vært omtalt i:

Dagens Næringsliv logoNRK logoAftenposten logoDagsavisen logo

AirHelp er en del av Association of Passenger Rights Advocates (APRA) som jobber for å promotere og ta hånd om dine rettigheter som passasjer.

Copyright © 2024 AirHelp

Sjekk kompensasjon

Alle flyselskaper