Airhelp saksøker SAS etter pilotstreiken

Airhelp saksøker SAS etter pilotstreiken

Sist oppdatert 29. august 2019

Over 370 000 passasjerer mistet sine flyvninger når pilotene i SAS gikk ut i streik 26. april i år. Airhelp saksøker nå flyselskapet på vegne av passasjerene etter at SAS fortsatt nekter erstatningsansvar.

Store deler av norsk lufttrafikk ble lammet mellom 26. april og 3. mai da rundt 1400 SAS-piloter ble tatt ut i streik. Uenigheten mellom ledelsen i SAS og pilotene førte til at totalt rundt 4000 flyvninger ble innstilt, noe som rammet over 370 000 passasjerer både i Norge og internasjonalt.

SAS har under og etter pilotstreiken nektet for at de har et erstatningsansvar, og nekter fortsatt å utbetale erstatning til rammede passasjerer. Dermed går Airhelp nå til sak mot flyselskapet på vegne av passasjerer som har søkt om erstatning, forteller landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

– Vår tålmodighet er slutt i denne saken, og nå ønsker vi å få rettens bekreftelse på at SAS har et erstatningsansvar, sier Hermansson.

– SAS mener at en streik som dette er en ekstraordinær hendelse og dermed utenfor deres kontroll, men en EU-dom fra 2018 har allerede avgjort at en intern streik i et flyselskap gir erstatningsplikt i forhold til rammede passasjerer. Vi mener det er helt på det rene at rammede passasjerer skal ha erstatning etter EU sitt EC 261 regelverk, sier Hermansson.

Erstatning – ikke refusjon

Passasjerer som rammes av streik har rett på å bli ombooket til sin destinasjon – eller få billettpengene tilbake. Denne saken handler imidlertid ikke om refusjon av billettpengene, men om en standardisert kompensasjon: Rammede passasjerer har nemlig i tillegg krav på en erstatning dersom de kommer til sin sluttdestinasjon mer enn tre timer etter tidsplan. En slik standardisert EC 261-erstatning har en øvre grense på 600 euro per passasjer avhengig av lengden på flyreisen. Dermed risikerer SAS å måtte betale ut flere hundre millioner kroner i erstatning til de rammede passasjerene.

Nå skal saken prøves i svensk rett – i landet der SAS har sitt hovedkontor. Utfallet vil være helt avgjørende for hvordan streikesaker skal behandles i europeiske domstoler i fremtiden, mener Hermansson.

– Airhelp går til sak i Sverige med det formål å bringe saken inn for EU-domstolen. Avgjørelsen fra EU-domstolen vil dessuten skape presedens for hvordan erstatningssaker i forbindelse med streik blir behandlet i fremtiden – både i Norge og resten av Europa.

– Vi har under hele denne prosessen sagt at vi er forberedt på å prøve saken i retten, og føler oss trygge på at dette går i passasjerenes favør, avslutter Andreas Hermansson i Airhelp Norge.

85 % av passasjerene kjenner ikke sine rettigheter. Ikke vær en av dem.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de siste rådene og tipsene levert rett i innboksen din.

Del med vennene dine!

AirHelp har vært omtalt i:

Dagens Næringsliv logoNRK logoAftenposten logoDagsavisen logo

AirHelp er en del av Association of Passenger Rights Advocates (APRA) som jobber for å promotere og ta hånd om dine rettigheter som passasjer.

Copyright © 2024 AirHelp

Sjekk kompensasjon

Alle flyselskaper