Dette er dine rettigheter når flyet er overbooket

Dette er dine rettigheter når flyet er overbooket

Sist oppdatert 19. august 2019

Å bli nektet ombordstigning på grunn av overbooking er ikke uvanlig i sommermånedene – dette fordi flyselskapene selger langt flere seter enn de har. Blir du strandet i avgangshallen er det viktig å vite hva du har krav på.

Den kraftige økningen i flytrafikken mellom juni og august skaper langt flere utfordringer enn ellers i året. Normalt er mer enn hvert fjerde fly forsinket i sommertrafikken, noe som rammer rundt 1 million norske passasjerer.

I tillegg kommer utfordringene med overbooking: For å fylle flyene opp i sommer selger flyselskapene langt flere billetter enn de har seter for. Flyselskapene beregner dermed et frafall av passasjerer til hver avgang – enten på grunn av sykdom, at noen kommer for sent eller at noen velger å ikke reise.

– Selger for mange seter

Landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson, merker en økning i antallet erstatningshenvendelser i forbindelse med overbooking i sommer.

– Når alle passasjerer med gyldig billett dukker opp til flyvningen, får selskapet en utfordring med å håndtere passasjerer de ikke har plass til. Vi har forståelse for at selskapene ønsker å fylle opp flyene sine, men i dag selges det alt for mange seteplasser i forhold til kapasitet, sier Hermansson.

– En annen faktor er behandlingen av passasjerer. Når flyselskapene først setter sine kunder i en knipe ved ikke å tilby dem setet de har betalt for, må passasjerene behandles på en respektfull og ryddig måte, sier Hermansson.

Kaotiske tilstander

Flyselskapene har rett til å nekte passasjerer ombordstigning om flyet er fullt, men forsøker oftest å løse utfordringen ved å finne frivillige passasjerer som gir fra seg sin plass mot betaling. Likevel er det mange som ufrivillig står igjen på flyplasser rundt om i Norge og Europa på sommeren, forteller Hermansson.

– Vi får mange tilbakemeldinger fra passasjerer om kaotiske tilstander, mangel på informasjon og respektløs behandling. I noen tilfeller kan passasjerer måtte vente i flere timer uten å bli tilbudt mat, og mange ender opp med å måtte overnatte på egen regning. Å oppleve overbooking på feriereise – gjerne når hele familien reiser sammen – er veldig lite hyggelig. Dette er situasjoner flyselskapene kan gjøre mer for å unngå, mener Andreas Hermansson, landssjef for Airhelp i Norge.

Dette er dine rettigheter

Om du rammes av overbooking med gyldig billett, har du klare rettigheter. Derfor bør du tenke deg om før du frivillig går med på ombooking mot flyselskapets egen erstatning.

Dersom du ikke sier fra deg plassen frivillig, har du to valg:

  1. Du kan få refundert flybilletten, og motta en fastsatt erstatning på opp til Euro 600 avhengig av reisens lengde.
  2. Du kan be om å bli ombooket. Du har krav på mat og drikke som står i forhold til ventetiden på neste flyvning. Dersom du ankommer endelig destinasjon mer enn tre timer etter opprinnelig tidsskjema, har du krav på kompensasjon opp mot Euro 600 avhengig av distansen på reisen.

Har du dokumenterte økonomiske tap som er større enn den standardiserte erstatningen, kan du også kreve å få dekket dette.

85 % av passasjerene kjenner ikke sine rettigheter. Ikke vær en av dem.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de siste rådene og tipsene levert rett i innboksen din.

Del med vennene dine!

AirHelp har vært omtalt i:

Dagens Næringsliv logoNRK logoAftenposten logoDagsavisen logo

AirHelp er en del av Association of Passenger Rights Advocates (APRA) som jobber for å promotere og ta hånd om dine rettigheter som passasjer.

Copyright © 2024 AirHelp

Sjekk kompensasjon

Alle flyselskaper