Forsinket fly rettigheter

Når du er passasjer på en flyvning som er forsinket, ivaretas dine rettigheter av EUs regelverk for passasjerlufttrafikk. Dersom flyvningen er forsinket med 3 timer eller mer, gir disse reglene deg rett til kompensasjon fra flyselskapet. Dette gjelder for europeiske flyselskaper, og for flyreiser innen EU. Det er viktig å påpeke at reglene dekker reiser som starter og/eller ender innenfor EU. Altså er, for eksempel, ruten Frankfurt-Bangkok dekket så lenge du reiser med et flyselskap som har sitt hovedkontor i Europa. Disse reglene gjelder ikke bare i EUs medlemsland, men også for EFTA-land. Det vil si at Norge, Sveits og Island også faller inn under systemet.

Avgangsflyplass

Endelig ankomstflyplass

Sjekk kompensasjon

eller

Skann strekkoden på ombordstigningskortetLast opp ombordstigningskort

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


EU-regelverket gir rettigheter når flyet er forsinket

Dine forsinket fly rettigheter innenfor EU og EFTA må du selv hevde overfor flyselskapet. Det er ikke slik at kompensasjon utbetales automatisk. Det er opp til den enkelte passasjer å sørge for å motta den kompensasjonen man eventuelt har krav på. Dette medfører at du bør ta vare på all dokumentasjon som viser at forsinkelsen var av typen som gir deg rett til kompensasjon. Det vil si at den ikke skyldes ekstraordinære omstendigheter. I denne sammenhengen vil det si faktorer som terroristangrep, nødssituasjoner grunnet sykdom, sabotasje, ekstreme værforhold og streik. Også restriksjoner pålagt av flykontrollen vil anses som en ekstraordinær omstendighet. Det samme gjelder lynnedslag. Derimot er ikke tekniske problemer med flyet å anse som ekstraordinære omstendigheter. Altså vil du ha rett til kompensasjon for forsinkelser forårsaket av tekniske problemer.

Siden du selv må søke om kompensasjon, er det lurt å få bevis for hva som forårsaket forsinkelsen. Det kan du, for eksempel, gjøre ved å snakke med personalet ved ankomst. Husk forøvrig på at det er det øyeblikket da man kan begynne avstigningen som teller som ankomsttidspunkt, ikke når flyet lander på rullebanen.

AirHelp er her for å hjelpe deg med å få kompensasjon for forsinkelser og avbestillinger av flyreiser. Sjekk ut hvor mye du kan være berettiget til.

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


Om AirHelp

AirHelp er verdens største organisasjon for flypassasjerettigheter, her for å hjelpe flypassasjerer med å sikre kompensasjon for forsinkede, kansellerte eller overbookede flyvninger .

Vi gjør det enkelt og stressfritt å søke om erstatning. Hvis du er usikker på dine rettigheter, mangler tid, eller bare vil at en ekspert skal håndtere kravet ditt, så kan AirHelp hjelpe deg med å skaffe deg det du har krav på.

Vi baserer på det såkalte "no win, no fee" prinsippet, slik at du kan sjekke kompensasjonen din uten risiko


Krav om erstatning for flyforsinkelser og kanselleringer

Forsinkede flyreiser: Du kan søke erstatning hvis flyet ditt ble forsinket i minst 3 timer.
Kansellerte flyreiser: du kan være berettiget til kompensasjon hvis flyet ditt ble kansellert mindre enn 14 dager før det skulle avreise.
Nektet ombordstigning: du er alltid kvalifisert for erstatning hvis du blir nektet ombordstigning med mindre du frivillig gir fra deg setet.

Vi gjør deg imidlertid oppmerksom på at hvis forstyrrelse skyldes ekstraordinære omstendigheter , er flyselskaper ikke forpliktet til å betle erstatning. Eksempler på ekstraordinære omstendigheter inkluderer dårlig værforhold, reiserestriksjoner og streik i flytrafikkontroll. Selv om de kan forårsake forsinkelser og kanselleringer, er flyselskaper ikke ansvarlige for de og kan derfor ikke forventes at de betaler erstatning.

Husk at de er europeiske flypassasjerettigheter , det vil si at de forholder seg til flyreiser med avgang fra en EU-flyplass, som flyr fra ikke-europeiske flyplasser til EU-flyplasser med et europeisk flyselskap. Tabellen nedenfor viser hvilke flyreiser som dekkes:

Krev opptil €600 hvis flyet ditt ble forsinket, kansellert eller overbooket innen de siste tre årene.

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


Hvor mye kan du få i erstatning?

AvstandKompensasjon
Alle flyvninger under 1500 kmOpptil €250 per passasjer
Flyvninger innenfor EU på over 1500 kmOpptil €400 per passasjer
Flyvninger utenfor EU på 1500 - 3500 kmOpptil €400 per passasjer
Flyvninger utenfor EU på over 3500 kmOpptil €600 per passasjer

Tabellen viser kompensasjon i € som spesifisert i EF261

I noen tilfeller kan erstatningssbeløp avvike fra ovennevnte beløp. Du kan enkelt sjekke hvor mye du er kvalifisert for ved å bruke Kompensasjonssjekk.


Hva du skal gjøre hvis flyet ditt er forsinket eller kansellert

Hvis flyreisen din er forsinket eller kansellert, så skulle du:

  • Oppbevar boardingkortet ditt sammen med andre reisedokumenter.
  • Spør hvorfor flyet ble forsinket eller kansellert.
  • Be om mat, drikke, og om nødvendig, gratis transport og losji.
  • Hvis flyreisen din ble kansellert, kan du be om en alternativ flyreise eller refusjon.
  • Oppbevar alle kvitteringer for ekstrautgifter du kunne være pådratt seg, for eksempel mat, klær osv.
  • Sørg for at du ikke signerer en frafallserklæring eller tar imot et gavekort som gir opp rett til kompensasjon.

La AirHelp søke din kompensasjon

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


AirHelp har vært omtalt i:

Dagens Næringsliv logoNRK logoAftenposten logoDagsavisen logo

AirHelp er en del av Association of Passenger Rights Advocates (APRA) som jobber for å promotere og ta hånd om dine rettigheter som passasjer.

Copyright © 2024 AirHelp

Sjekk kompensasjon

Alle flyselskaper