Hva har du krav på når flyet er forsinket?

Om du har opplevd en flyforsinkelse, kjenner du til at lengre forsinkelser kan by på ekstra kostnader, og at det ikke bare er selve ventetiden som blir en belastning. Innen EF 261-regelverket, som omfatter EU, Norge, Sveits og Island, har du som passasjer krav på ulike rettigheter basert på hvor lang ventetiden er. Kravene innebærer refunderinger, kompensasjoner, mat og drikke i tillegg til overnatting om nødvendig. Om du har opplevd en forsinkelse de siste 3 årene, kan du fortsatt ha mulighet til å søke om en kompensasjon. Ved å dele dine reisedetaljer med oss i AirHelp, vil du raskt finne ut om flyselskapet har tatt hensyn til dine rettigheter.

Avgangsflyplass

Endelig ankomstflyplass

Sjekk kompensasjon

eller

Skann strekkoden på ombordstigningskortetLast opp ombordstigningskort

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


Dine krav under ventetiden når flyet er forsinket

Hva har du krav på når flyet er forsinket? Etter bare 2 timer vil flyselskapet måtte tilby deg mat og drikke. Ta også vare på eventuelle kvitteringer for nødvendige kjøp under ventetiden, da du kan kreve en erstatning i etterkant for ekstra kostnadene ventetiden har resultert i. Etter 3 timer vil du ha krav på en kompensasjon. Kompensasjonen kan være mellom 250 til 600 euro, avhengig av hvor langt du skal reise og om ventetiden blir lengre enn 3 timer. Om ventetiden er lengre enn 4 timer, vil du ha krav på kompensasjon på lik linje med at flyet blir kansellert. Dersom ventetiden er lengre enn 5 timer, vil du ha krav på en delvis eller komplett refundering av billetten din. Om du har mellomlandet, vil flyselskapet også måtte gi deg en retur billett til flyplassen du opprinnelig reiste fra. En eventuell refundering kommer i tillegg til ditt krav på kompensasjon. Flyselskapet er pliktig til å opplyse deg om dine rettigheter underveis. Vi i AirHelp spesialiserer oss på passasjerers rettigheter, og via oss vil du få rask tilbakemelding på om du kan kreve kompensasjon.

AirHelp er her for å hjelpe deg med å få kompensasjon for forsinkelser og avbestillinger av flyreiser. Sjekk ut hvor mye du kan være berettiget til.

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


Om AirHelp

AirHelp er verdens største organisasjon for flypassasjerettigheter, her for å hjelpe flypassasjerer med å sikre kompensasjon for forsinkede, kansellerte eller overbookede flyvninger .

Vi gjør det enkelt og stressfritt å søke om erstatning. Hvis du er usikker på dine rettigheter, mangler tid, eller bare vil at en ekspert skal håndtere kravet ditt, så kan AirHelp hjelpe deg med å skaffe deg det du har krav på.

Vi baserer på det såkalte "no win, no fee" prinsippet, slik at du kan sjekke kompensasjonen din uten risiko


Krav om erstatning for flyforsinkelser og kanselleringer

Forsinkede flyreiser: Du kan søke erstatning hvis flyet ditt ble forsinket i minst 3 timer.
Kansellerte flyreiser: du kan være berettiget til kompensasjon hvis flyet ditt ble kansellert mindre enn 14 dager før det skulle avreise.
Nektet ombordstigning: du er alltid kvalifisert for erstatning hvis du blir nektet ombordstigning med mindre du frivillig gir fra deg setet.

Vi gjør deg imidlertid oppmerksom på at hvis forstyrrelse skyldes ekstraordinære omstendigheter , er flyselskaper ikke forpliktet til å betle erstatning. Eksempler på ekstraordinære omstendigheter inkluderer dårlig værforhold, reiserestriksjoner og streik i flytrafikkontroll. Selv om de kan forårsake forsinkelser og kanselleringer, er flyselskaper ikke ansvarlige for de og kan derfor ikke forventes at de betaler erstatning.

Husk at de er europeiske flypassasjerettigheter , det vil si at de forholder seg til flyreiser med avgang fra en EU-flyplass, som flyr fra ikke-europeiske flyplasser til EU-flyplasser med et europeisk flyselskap. Tabellen nedenfor viser hvilke flyreiser som dekkes:

Krev opptil €600 hvis flyet ditt ble forsinket, kansellert eller overbooket innen de siste tre årene.

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


Hvor mye kan du få i erstatning?

AvstandKompensasjon
Alle flyvninger under 1500 kmOpptil €250 per passasjer
Flyvninger innenfor EU på over 1500 kmOpptil €400 per passasjer
Flyvninger utenfor EU på 1500 - 3500 kmOpptil €400 per passasjer
Flyvninger utenfor EU på over 3500 kmOpptil €600 per passasjer

Tabellen viser kompensasjon i € som spesifisert i EF261

I noen tilfeller kan erstatningssbeløp avvike fra ovennevnte beløp. Du kan enkelt sjekke hvor mye du er kvalifisert for ved å bruke Kompensasjonssjekk.


Hva du skal gjøre hvis flyet ditt er forsinket eller kansellert

Hvis flyreisen din er forsinket eller kansellert, så skulle du:

  • Oppbevar boardingkortet ditt sammen med andre reisedokumenter.

  • Spør hvorfor flyet ble forsinket eller kansellert.

  • Be om mat, drikke, og om nødvendig, gratis transport og losji.

  • Hvis flyreisen din ble kansellert, kan du be om en alternativ flyreise eller refusjon.

  • Oppbevar alle kvitteringer for ekstrautgifter du kunne være pådratt seg, for eksempel mat, klær osv.

  • Sørg for at du ikke signerer en frafallserklæring eller tar imot et gavekort som gir opp rett til kompensasjon.

La AirHelp søke din kompensasjon

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


AirHelp har vært omtalt i:

Dagens Næringsliv logoNRK logoAftenposten logoDagsavisen logo

AirHelp er en del av Association of Passenger Rights Advocates (APRA) som jobber for å promotere og ta hånd om dine rettigheter som passasjer.

Copyright © 2024 AirHelp

Sjekk kompensasjon

Alle flyselskaper