Krav forsinket fly

Det er viktig å huske på rettighetene man har når man opplever flyforsinkelser. EF 261 dekker en rekke rettigheter for passasjerer ved flyvninger innad i Europa. Selv om flyselskapet ditt er pliktig til å informere deg om dine rettigheter etter forespørsel, så er det også viktig for deg som passasjer å være bevisst på ting som eventuelt gjør at dine rettigheter kan frafalle. Om ventetiden er lang, kan det for eksempel være fristende å motta en kompensasjon i form av en alternativ flybillett, en kupong som kan brukes på en annen reise eller andre alternative løsninger flyselskapet tilbyr deg. Dette kan derimot komme på bekostning av ytterligere kompensasjon i etterkant.

Avgangsflyplass

Endelig ankomstflyplass

Sjekk kompensasjon

eller

Skann strekkoden på ombordstigningskortetLast opp ombordstigningskort

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


Hvilken form for kompensasjon kan jeg kreve for forsinket fly?

Når det kommer til krav forsinket fly er EU-reglementet tydelig på at alle kompensasjoner skal utbetales i ekte penger. Flyselskapet kan likevel forsøke å gi deg billetter til andre reiser, kuponger, gavekort og andre former for kompensasjoner, som kan gjøre at du fraskriver deg dine rettigheter til ytterligere kompensasjon i etterkant. Valget er alltid opp til deg, men skulle du velge å vente er det viktig å notere seg at flyselskapet vil måtte tilby goder som mat og drikke samt noen ganger også overnatting under ventetiden. Hva og hvor mye du har krav på avhenger av faktorer som ventetid og reiselengde, og i visse tilfeller kan det lønne seg å avslå alternative tilbud og heller vente på en kompensasjon utbetalt i ekte penger. Flyselskapet er pliktet til å opplyse deg om dine rettigheter, slik at du vet hva du eventuelt fraskriver deg om du skulle velge et annet alternativ som tilbys av flyselskapet. Om du er på jobbreise hvor arbeidsgiver har betalt for flybilletten, vil det også være du som passasjer, og ikke arbeidsgiver, som har rett til kompensasjon fra flyselskapet.

AirHelp er her for å hjelpe deg med å få kompensasjon for forsinkelser og avbestillinger av flyreiser. Sjekk ut hvor mye du kan være berettiget til.

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


Om AirHelp

AirHelp er verdens største organisasjon for flypassasjerettigheter, her for å hjelpe flypassasjerer med å sikre kompensasjon for forsinkede, kansellerte eller overbookede flyvninger .

Vi gjør det enkelt og stressfritt å søke om erstatning. Hvis du er usikker på dine rettigheter, mangler tid, eller bare vil at en ekspert skal håndtere kravet ditt, så kan AirHelp hjelpe deg med å skaffe deg det du har krav på.

Vi baserer på det såkalte "no win, no fee" prinsippet, slik at du kan sjekke kompensasjonen din uten risiko


Krav om erstatning for flyforsinkelser og kanselleringer

Forsinkede flyreiser: Du kan søke erstatning hvis flyet ditt ble forsinket i minst 3 timer.
Kansellerte flyreiser: du kan være berettiget til kompensasjon hvis flyet ditt ble kansellert mindre enn 14 dager før det skulle avreise.
Nektet ombordstigning: du er alltid kvalifisert for erstatning hvis du blir nektet ombordstigning med mindre du frivillig gir fra deg setet.

Vi gjør deg imidlertid oppmerksom på at hvis forstyrrelse skyldes ekstraordinære omstendigheter , er flyselskaper ikke forpliktet til å betle erstatning. Eksempler på ekstraordinære omstendigheter inkluderer dårlig værforhold, reiserestriksjoner og streik i flytrafikkontroll. Selv om de kan forårsake forsinkelser og kanselleringer, er flyselskaper ikke ansvarlige for de og kan derfor ikke forventes at de betaler erstatning.

Husk at de er europeiske flypassasjerettigheter , det vil si at de forholder seg til flyreiser med avgang fra en EU-flyplass, som flyr fra ikke-europeiske flyplasser til EU-flyplasser med et europeisk flyselskap. Tabellen nedenfor viser hvilke flyreiser som dekkes:

Krev opptil €600 hvis flyet ditt ble forsinket, kansellert eller overbooket innen de siste tre årene.

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


Hvor mye kan du få i erstatning?

AvstandKompensasjon
Alle flyvninger under 1500 kmOpptil €250 per passasjer
Flyvninger innenfor EU på over 1500 kmOpptil €400 per passasjer
Flyvninger utenfor EU på 1500 - 3500 kmOpptil €400 per passasjer
Flyvninger utenfor EU på over 3500 kmOpptil €600 per passasjer

Tabellen viser kompensasjon i € som spesifisert i EF261

I noen tilfeller kan erstatningssbeløp avvike fra ovennevnte beløp. Du kan enkelt sjekke hvor mye du er kvalifisert for ved å bruke Kompensasjonssjekk.


Hva du skal gjøre hvis flyet ditt er forsinket eller kansellert

Hvis flyreisen din er forsinket eller kansellert, så skulle du:

  • Oppbevar boardingkortet ditt sammen med andre reisedokumenter.

  • Spør hvorfor flyet ble forsinket eller kansellert.

  • Be om mat, drikke, og om nødvendig, gratis transport og losji.

  • Hvis flyreisen din ble kansellert, kan du be om en alternativ flyreise eller refusjon.

  • Oppbevar alle kvitteringer for ekstrautgifter du kunne være pådratt seg, for eksempel mat, klær osv.

  • Sørg for at du ikke signerer en frafallserklæring eller tar imot et gavekort som gir opp rett til kompensasjon.

La AirHelp søke din kompensasjon

Alle flyselskaper

Alle land

Du betaler ingenting hvis vi ikke vinner saken


AirHelp har vært omtalt i:

Dagens Næringsliv logoNRK logoAftenposten logoDagsavisen logo

AirHelp er en del av Association of Passenger Rights Advocates (APRA) som jobber for å promotere og ta hånd om dine rettigheter som passasjer.

Copyright © 2024 AirHelp

Sjekk kompensasjon

Alle flyselskaper