Koronaviruset og dine rettigheter som flypassasjer

Sjekk kompensasjon

Hva er mine rettigheter i forbindelse med Covid-19?

Hvis flyvningen din blir innstilt på grunn av koronaviruset
har du rett på:

full refusjon av billetten
eller
en alternativ flyvning (når avreisetidspunktet for flyvningen endres).

Hvis du sitter fast på flyplassen på grunn av en innstilling, har du rett til forpleining. Det inkluderer:

  • måltider og forfriskninger

  • tilgang til kommunikasjon

  • innkvartering ved behov

På nåværende tidspunkt kan vi ikke akseptere kompensasjonskrav for flyvninger som blir innstilt direkte på grunn av koronaviruset, ettersom flyselskap først og fremst må prioritere helse og sikkerhet for passasjerer og mannskap.

Dette gjelder også flyvninger til og fra områder som er berørt av reiseadvarsel eller -forbud.


Nektet ombordstigning som følge av covid-restriksjoner på flyvninger – hvilke rettigheter har du?

Ekstra krav ved flyvninger som følge av covid-19, har gjort det vanskeligere for passasjerer å reise både innenlands og utenlands. Det er imidlertid passasjerens ansvar både å sjekke og følge reise- og flyrestriksjoner som følge av koronaviruset.

Flyselskap håndhever reglene strengt, både for å beskytte passasjerene om bord og for å unngå å frakte passasjerer som ikke oppfyller destinasjonens innreisekrav. Hvis du ikke oppfyller koronakravene for flyvninger, for eksempel hvis du ikke kan fremvise en negativ covid-test eller et vaksinasjonsbevis eller hvis du nekter å bruke munnbind, vil du sannsynligvis bli nektet ombordstigning.

De pågående restriksjonene for reisende i forbindelse med koronaviruspandemien, f.eks. reiserestriksjoner, nedstengninger og karantener, blir ansett som ekstraordinære omstendigheter under forskrifter om passasjerrettigheter. Offentlige myndigheter håndhever reiserestriksjonene i forbindelse med covid-19 for å beskytte både passasjerer og innbyggere. Hvis du ikke følger reglene, har du derfor ikke krav på kompensasjon eller refusjon for flyvningen du gikk glipp av. Noen land vil til og med gi passasjerer bøter dersom de møter opp uten å følge restriksjonene.


Hva om jeg ikke ønsker å fly?

Hvis du bestemmer deg for å ikke reise på grunn av koronaviruset, bør du ta kontakt med flyselskapet for å sjekke deres retningslinjer for refusjon eller for å se om de har bestemte retningslinjer knyttet til utbruddet.

AirHelp har vært omtalt i:

Dagens Næringsliv logoNRK logoAftenposten logoDagsavisen logo

AirHelp er en del av Association of Passenger Rights Advocates (APRA) som jobber for å promotere og ta hånd om dine rettigheter som passasjer.

Copyright © 2024 AirHelp

Sjekk kompensasjon

Alle flyselskaper